Skip to content

De leukste kerstuitjes in Nederland

Je ruikt de geur van dennen, ziet de flikkering van de lichtjes en voelt de magie in de lucht. Dit kan maar één ding betekenen: kerst 2023 staat voor de deur! LeuksteUitje.nl heeft dus snel zijn kerstmuts opgezet en is op zoek gegaan naar de leukste kerstuitjes in Nederland. Klaar om in de kerststemming te komen?
kerstuitje

1. Betoverend Maastricht: kerstuitje in het Zuiden

In het zuiden van Nederland, waar de Limburgse gastvrijheid de boventoon voert, vind je het sfeervolle Maastricht. Hier verandert de stad tijdens de kerstdagen in een waar winterparadijs. De straten zijn prachtig verlicht, de historische pleinen ademen kerstsfeer en het beroemde Vrijthof lijkt wel betoverd. En of dat niet genoeg is, lokken de kraampjes op de kerstmarkt je met lokale lekkernijen. Proef de beroemde Limburgse vlaai en stap vervolgens in het reuzenrad voor een adembenemend uitzicht over de stad in kerstsferen.

Praktische informatie:

 • Locatie: Vrijthof, Maastricht
 • Route: Maastricht is gemakkelijk bereikbaar per trein en auto.
 • Website: Kerstmarkt Maastricht

Tip bij dit kerstuitje:

 1. Wandel ’s avonds door de verlichte straten en geniet van de magie die Maastricht tijdens de kerstdagen te bieden heeft.
 2. Naast de kerstmarkt en het reuzenrad zijn er tal van gezellige eetgelegenheden. Hierdoor is het mogelijk om van allerlei lokale lekkernijen te proeven.

2. Winterse wandeling op de Veluwe: natuur in kerstsferen

Voor liefhebbers van de winterse natuur is een wandeling op de Veluwe een leuk kerstuitje. Dit uitgestrekte natuurgebied verandert in de winter in een sprookjesachtig landschap met besneeuwde bomen en bevroren vennen. De geur van dennenbomen, het knisperende geluid van sneeuw onder je schoenen en de kans om wilde dieren zoals edelherten, wilde zwijnen of misschien zelfs een wolf tegen te komen, maken deze wandeling tot een unieke kerstervaring.

Praktische informatie:

 • Startpunt: Eén van de bezoekerscentra
 • Route: Duidelijk gemarkeerde wandelpaden zijn geschikt voor alle niveaus.
 • Website: Visit Veluwe

Tip bij dit kerstuitje:

 1. Maak de wandeling bij zonsondergang en geniet van de prachtige kleuren in de winterse lucht.
 2. Naast het wandelen kun je wildlife spotten.
 3. Onthoud waar jij je auto geparkeerd hebt (dat scheelt onnodige zoektochten).

3. Magisch Giethoorn: Het Venetië van het Noorden

Voor een sprookjesachtige kerstbeleving is Giethoorn, ook wel bekend als het ‘Venetië van het Noorden’, de ideale bestemming. Dit dorp is in elk seizoen een must see en in de winter wordt dit dorp nog magischer. Huur hier een fluisterboot en vaar door de grachten die versierd zijn met fonkelende lichtjes. De pittoreske huisjes en bruggetjes die je onderweg passeert, nemen je mee naar een andere wondere kerstwereld.

Praktische informatie:

 • Adres: Giethoorn, Overijssel
 • Route: Bereikbaar per auto of trein naar Steenwijk, gevolgd door een korte busrit.
 • Website: Kerst in Giethoorn

Tip bij dit kerstuitje:

 1. Bezoek tijdens dit kerstuitje ook een lokale eetgelegenheid. Hier kun je genieten van een warm drankje terwijl je uitkijkt over de verlichte grachten.
 2. Naast de betoverende boottocht zijn er wandelpaden langs de waterkant om te verkennen.

4. Kerst in Oud Kampen: Historische kerstsfeer

Voor een reis terug in de tijd en een dosis historische kerstsfeer is Kerst in Oud Kampen een absolute aanrader. Dit mooie stadje aan de IJssel komt tijdens de feestdagen namelijk tot leven met sfeervolle verlichting, kerstkraampjes en historische personages die door de straten dwalen. Laat je betoveren door de charme van de oude binnenstad en geniet van optredens, ambachten en heerlijke winterse lekkernijen.

Praktische informatie:

 • Adres: Oud Kampen, Overijssel
 • Route: Bereikbaar per auto of trein naar Kampen.
 • Website: Kerst in Oud Kampen

Tip bij dit kerstuitje:

 1. Naast de historische sfeer zijn er diverse optredens en activiteiten in de binnenstad.
 2. Ga op ontdekkingstocht door de smalle straatjes en laat je verrassen door de verborgen schatten van Oud Kampen.

5. Kerstsfeer in Elburg: Sprookjesachtig kerstuitje

Een ander unieke stad die tijdens de kerstperiode in een sprookje verandert, is Elburg. De historische stadsmuren, sfeervolle verlichting en gezellige kerstkramen creëren een betoverende ambiance. Wandel langs de oude vissershaven, bewonder de verlichte boten en proef de lokale lekkernijen. Elburg is één en al kerstsfeer en nodigt uit tot een ontspannen wandeling door de eeuwenoude straatjes.

Praktische informatie:

 • Adres: Elburg, Gelderland
 • Route: Bereikbaar per auto of trein naar Elburg.
 • Website: Winter in de Vesting

Tips bij dit kerstuitje:

 1. Naast de kerstmarkt zijn de historische bezienswaardigheden van Elburg een bezoek waard.
 2. Sluit je bezoek af met een wandeling langs de verlichte stadsmuren en geniet van het uitzicht over het sfeervolle Elburg.

6. Dickens Festijn in Deventer: Terug in de Tijd van ‘A Christmas Carol’

Voeg een vleugje Charles Dickens toe aan je kerstuitje met het Dickens Festijn in Deventer. Deze historische stad wordt tijdens dit evenement omgetoverd tot een levendig decor uit de 19e eeuw. Personages uit de bekende boeken van Dickens komen tot leven in de smalle straatjes en op de pleinen. Laat je meevoeren door de Victoriaanse sfeer, bewonder de prachtige kostuums en geniet van het straattheater dat je terugbrengt naar de tijd van ‘A Christmas Carol’.

Praktische informatie:

 • Adres: Binnenstad Deventer
 • Route: Deventer is bereikbaar per trein en auto, met parkeergelegenheid in en rondom het centrum.
 • Website: Dickens Festijn

Tip bij dit kerstuitje:

 1. Naast de kerstmarkt zijn de historische bezienswaardigheden van Elburg een bezoek waard.
 2. Neem de tijd om door de historische binnenstad te wandelen en geniet van de unieke sfeer die het Dickens Festijn met zich meebrengt.

7. Kerst op Paleis Het Loo: Een vorstelijk kerstuitje

Voor een vorstelijke kerstervaring is een bezoek aan Paleis Het Loo in Apeldoorn een absolute aanrader. Het koninklijke paleis op de Veluwe wordt tijdens de feestdagen omgetoverd tot een waar kerstsprookje. Bewonder de prachtig versierde kamers, waar de kerstbomen schitteren en de tafels feestelijk gedekt zijn. Maak een wandeling door de schitterende paleistuinen, die ook in de winter een betoverende aanblik bieden. Met speciale kerstrondleidingen en activiteiten voor jong en oud is Kerst op Paleis Het Loo een unieke belevenis.

Praktische informatie Paleis Het Loo:

 • Locatie: Paleis Het Loo, Apeldoorn
 • Route: Bereikbaar per auto of trein naar Apeldoorn, gevolgd door een korte busrit.
 • Activiteiten: Naast de rondleidingen zijn er speciale kerstactiviteiten voor kinderen en volwassenen.
 • Website: Paleis Het Loo – Kerst

Combineer dit kerstuitje met een escaperoom

Na het vorstelijke bezoek aan Paleis Het Loo kun je de kerstbeleving voortzetten met een avontuur in de escaperoom “De Morfinekluis” in Apeldoorn. Deze escaperoom brengt een unieke twist door je in de rol van een inbreker te plaatsen. Het doel is om een achtergebleven sample met MX10 veilig te stellen en binnen de tijd weer buiten te staan. Wees bedacht op bewakers die je plannen kunnen dwarsbomen terwijl je puzzels oplost, geheime codes kraakt en de morfinekluis kraakt.

Praktische informatie Escaperoom “De Morfinekluis”:

 • Locatie: Apeldoorn (voeg hier het specifieke adres van de escaperoom in)
 • Route: Bereikbaar per auto of trein naar Apeldoorn.
 • Activiteiten: “De Morfinekluis” biedt een spannende inbraakervaring met bewakers die je uitdagen.
 • Website: De Morfinekluis

Tip bij deze kerstuitjes:

 1. Plan je bezoek aan Paleis Het Loo in de middag en reserveer de escaperoom voor de avond voor een dag vol koninklijke grandeur en spannende inbraakavonturen.

Ontdek de magie van Kerst met LeuksteUitje.nl

Met deze leuke uitjes is Nederland helemaal klaar voor de feestdagen. Of je nu kiest voor de betoverende kerstsfeer in Maastricht, een winterse wandeling op de Veluwe, een sprookjesachtige boottocht in Giethoorn, een historische beleving in Oud Kampen, de kerstsfeer in Elburg, het Dickens Festijn in Deventer of een vorstelijk bezoek aan Paleis Het Loo, er is voor elk wat wils. Geniet van de gezelligheid, de prachtige verlichting en de magie die deze kerstuitjes met zich meebrengen. Fijne feestdagen!

Over LeuksteUitje.nl

Bij LeuksteUitje.nl vind je de leukste uitjes maar daar blijft het niet bij; we delen ervaringen, creëren connecties en laten je proeven van de magie in ogenschijnlijk gewone momenten. Welkom op LeuksteUitje.nl, de plek waar elk uitje een verhaal vertelt en elke aanbeveling een persoonlijke draai heeft.

Leuke uitjes